Producător: Editura Polirom
Model: 9789734664672
Cod Produs: 38021
Disponibilitate: Stoc Limitat
199Lei
 livrare gratuita in or. Chisinau
 livrare in toata Moldova +39 Lei
 livrare prin curier direct la usa
 
 

Citeste online descrierea produsului Arsa de vie Souad, Marie-Therese Cuny

La noi, copiii vin cam la un an, unul după altul. Mama s-a măritat la paisprezece ani, tata fiind mult mai în vârstă decât ea. Ea a făcut mulţi copii. Paisprezece cu totul. Au rămas în viaţă cinci. Mult timp nu am realizat ce înseamnă paisprezece copii... Într-o zi, tatăl mamei mele vorbea despre asta, în timp ce eu serveam ceaiul. Parcă îmi sună şi acum în urechi vorbele lui: „Ce bine că te-ai măritat de tânără, ai putut face paisprezece copii... şi ai avut şi un băiat, ce bine!”.

Deşi nu mersesem la şcoală, ştiam să număr oile. Aşa că puteam să număr pe degete că nu eram decât cinci copii născuţi din aceeaşi burtă: Noura, Kainat, eu – Souad –, Assad şi Hanan. Unde erau ceilalţi? Mama nu spunea niciodată că muriseră, dar era ceva de la sine înţeles în expresia ei obişnuită: „Am paisprezece copii, din care şapte vii”. Admiţând că le număra şi pe surorile noastre vitrege, fiindcă nu spuneam niciodată surori vitrege, ci „surori”, eram, într-adevăr, şapte... Deci lipseau şapte? Admiţând că nu le punea la socoteală şi pe surorile cele mici, însemna că lipseau nouă?

Într-o zi, totuşi, am înţeles de ce nu eram acasă decât şapte – sau cinci...

Nu ştiu câţi ani aveam, dar nu eram „coaptă” încă, deci aveam mai puţin de zece ani. Noura – cea mai mare – era cu mine. Am uitat multe lucruri, dar nu şi ce am văzut cu ochii mei, terorizată, fără să-mi dau seama că era o crimă.

O văd pe mama culcată pe jos, pe o piele de oaie. Naşte, iar mătuşa mea Salima este împreună cu ea, aşezată pe o pernuţă. Aud ţipete, ale mamei şi ale bebeluşului, şi foarte repede mama ia pielea de oaie şi îl sufocă pe copil. Stă în genunchi, îl văd pe copil mişcându-se sub acoperământ, şi apoi gata. Nu mai ştiu ce a fost pe urmă, bebeluşul nu mai era acolo, asta a fost tot şi m-a cuprins o frică grozavă.

Deci era o fată pe care mama a sufocat-o la naştere. Am văzut-o o dată, apoi a doua oară, nu sunt sigură că am asistat şi la a treia, dar am ştiut. O aud pe sora mea mai mare Noura zicându-i mamei: „Dacă voi avea fete, o să fac şi eu ca tine...”.

Aşa a scăpat deci mama de cinci sau şapte fete pe care le-a avut în afară de noi, în mod sigur, după Hanan, ultima supravieţuitoare. Era ceva firesc, natural, care nu trebuia să creeze probleme nimănui. Nici mie, cel puţin aşa am crezut prima dată, chiar dacă îmi era frică.

Vezi si produse asemanatoare la Arsa de vie Souad, Marie-Therese Cuny

Caracteristici carte
Limba Romana

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!